Ne zaman ki evlilikte eşler arasında kronik çatışmalar, kişisel tatminin azalması ve eşlerin ihtiyaçlarının karşılanmaması başlamışsa evlilikte alarm çalmaya başlamış demektir. Bu faktörler iletişimsizliği de beraberinde getirir.
Aile sistemi içerisinde bilgi alışverişini sağlayan en önemli unsur iletişimdir. Sözel ve sözel olmayan olarak ikiye ayrılır. Sağlıklı evliliklerde sözel ve sözel olmayan iletişim aile bireyleri tarafından anlaşılır, üstü kapatılmaz ve fark edilir. Anlayış, empati ve açık iletişim hakimdir.
Sözel iletişim için kurmuş olduğumuz cümle diyebiliriz. ‘Evet, şu an seni dinliyorum’ cümlesini kurup sadece karşı tarafa odaklanmış ve dinlemek üzere bir eyleme geçmişsek tam dinleme dediğimiz ve karşı tarafa değer veren dinleme biçimine geçmişizdir. Sözel olmayan iletişimde ise ‘Evet, seni dinliyorum’ cümlesini kurarken aynı zamanda önümüzdeki dosyalarla ilgileniyorsak iletmek istediğimiz mesaj, ‘seni dinliyorum ancak dosyalarımla beraber dinliyorum hatta yüzüne bile bakmıyorum’ olur. Kısacası ‘seni dinlemiyorum’ cümlesini kurmadan beden diliyle bu cümleyi kurmuş oluruz. Bu duruma göre, ikinci cümleyi analiz edecek olursak sizce ilk cümledeki sözle paralel olarak gerçekleştirdiğiniz tam dinleme davranışında olduğu gibi karşı taraf değer verilip, dinlenildiğini hissedecek midir?
Vurgulamak gerekirse, sözsüz iletişim sözel iletişime göre daha etkilidir. Dinlemenin kalitesini ve niceliğini sözsüz iletişimden anlarız. Sözsüz iletişim ifade ettiği şeyden kopukluk göstermemelidir. Söylenilen söz ile davranışın uyumu sözsüz iletişimin kalitesini ve güvenilirliğini belirler. Kısacası, sözsüz iletişiminizdeki tutumunuz vermek istediğiniz mesajın niteleyicisidir.
Eşler Arası Etkili İletişimin Belirleyicileri Nelerdir?
- Eşinize iletmek istediğiniz mesaja ve kullandığınız kelimelere dikkat eder misiniz?
- Cümlenizi kurarken cümlenizle eş zamanlı olarak ses tonunuz ve beden diliniz de aynı şeyi söyler mi?
- Söylediğiniz söze kendiniz ne kadar inanırsınız?
- Kurduğunuz cümle iyi niyet, paylaşım içeriyor mu? Yoksa yargılayıcı ve empati kurmadığınız bir tutum mu sergilersiniz?
- İletmek istediğiniz mesaj açık, net ve anlaşılır mı?
- Eşinizle anlaşamadığınız durumlarda kendi kabuğunuza çekilmek yerine çözüm için iletişime geçer misiniz?
- Bu sorulara dürüstçe vereceğiniz cevaplar size eşinizle olan iletişim açısından oldukça etkili bir yol haritası olacaktır.
Evliliğinizde Daha Kaliteli Paylaşımlar İçin Neler Yapabilirsiniz?
Öncelikle evliliğiniz sevgi temelli ise, şefkat, takdir, beğeni ve duygularınızı gösterme biçiminiz ilişkinizin arkadaşlık kısmına oldukça katkı sağlar.
- Eşinizin iç dünyasını ne kadar tanıyorsunuz?
- Eşinizin hayat amacını, umutlarını, isteklerini biliyor musunuz?
- En son eşinize ne zaman duygularınızı açtınız?
- Sevgi sözcükleri kullanır mısınız?
- Eşinize sevgi dolu dokunup, sarılıp, öper misiniz?
- Eşinizi gördüğünüzde mutlu olup bunu dile getirir misiniz? Ya da davranışlarınızla belli eder misiniz?
- Hayatınızda olumlu giden şeyleri ilk eşinizle mi paylaşmayı tercih edersiniz? Ya da hayatınızda olumsuz giden bir durum söz konusu olduğunda eşinizle paylaşıp destek alır mısınız?
- Eşinizle ne kadar arkadaşsınız? Ortak paylaşım noktanız nelerdir?
- Eşinizin gerçekleştirmiş olduğu başarılardan memnuniyetinizi, takdirinizi ifade eder misiniz?
- Ebeveyn olma konusunda görüşlerinizde ortaklık var mıdır?
- Eşinizle bir çatışma durumunda anlamaya ve çözmeye yönelik davranışlarda bulunur musunuz? Yoksa karşı taraftan bekleyen kişi misiniz?
- Evliliğinizde evlilik amacınız ortak mı? Bunu konuşup, günceller misiniz?
Bu listeye daha eklenecek birçok madde var ancak en temel olanlarını aktarmaya çalıştım. Evlilikte sevgiyle beraber etkili iletişim temel unsurlardır. İlişkinize ne kadar duygusal yatırım yapar ve etkili iletişimi uygularsanız evliliğinizin temeli her geçen gün daha da sağlamlaşır.
Ancak buradaki soruların çoğuna olumlu cevap veremiyorsanız ve bir şeylerin ters gittiğini düşünüyorsanız zaman kaybetmeden bir uzmandan destek alabilirsiniz. Her ne kadar hiçbir şey için geç olmasa da zaman geçtikçe çözümün uzaması hatta güçleşmesi olasıdır.